Ραντεβού 212 102 7959 6944915767 Αγίου Κωνσταντίνου 46 & Ηφαίστου 1, Μαρούσι info@kostaszahos.com

Συντηρητικές Θεραπείες

 

Συντηρητικές Θεραπείες

 

Η θεραπεία των παθήσεων του ισχίου επικεντρώνεται στη μείωση του πόνου και τη βελτίωση της κινητικότητας της άρθρωσης καθώς και στην διόρθωση της παραμόρφωσης. Στην αρχή η θεραπεία είναι πάντα συντηρητική και περιλαμβάνει:

Η χειρουργική θεραπεία αποτελεί την μόνη οριστική λύση και συνιστάται μόνο όταν οι συντηρητικές θεραπευτικές επιλογές αδυνατούν να προσφέρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα.

 

 Ασκήσεις και Φυσιοθεραπεία

Η άσκηση και η φυσιοθεραπεία αποτελούν την πρώτη γραμμή προσέγγισης στην αντιμετώπιση των παθήσεων του γόνατος. Επειδή τα κατεστραμμένα ισχία συχνά επιδεινώνονται ως άμεσο αποτέλεσμα της μειωμένης δραστηριότητας, η φυσικοθεραπεία και η κινησιοθεραπεία μπορούν να βοηθήσουν στην βελτίωση της λειτουργικότητας μέσω μη-χειρουργικών μεθόδων.

Ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσιοθεραπείας θα πρέπει να σχεδιαστεί βασισμένο στην συγκεκριμένη κατάσταση του κάθε ασθενή. Αυτό περιλαμβάνει ασκήσεις για την ενδυνάμωση της μυϊκής ισχύος, κινησιοθεραπεία για την διατήρηση του εύρους κίνησης της άρθρωσης και ειδικές ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας.

Επιπρόσθετα ο φυσιοθεραπευτής μπορεί να κάνει χειρομαλάξεις (μασάζ), κρυοθεραπεία και νευροδιέγερση για να βοηθήσει τον ασθενή με τον πόνο του, το εύρος κίνησης και την ενδυνάμωση του σκέλους.

 


 

 Απώλεια Σωματικού Βάρους

Η απώλεια του σωματικού βάρους, ανάλογα με την περίπτωση, θα χρησιμεύσει επίσης για να μειώσει την πίεση στο ισχίο.

 


 

 Φάρμακα από το στόμα

Αντιφλεγμονώδη φάρμακα
Τα μη-στεροειδεί αντι-φλεγμονώδη είναι τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα για τη μείωση του πόνου και του οιδήματος που προκαλείται από την αρθρίτιδα.

Οι αναστολείς της COX-2 είναι μια σχετικά νέα κατηγορία μη-στεροειδών αντι-φλεγμονωδών φαρμάκων που προσφέρει σημαντικά οφέλη στη αντιμετώπιση της αρθρίτιδας. Η COX-2 είναι μια πρωτεΐνη στο σώμα που βοηθά στην παραγωγή των ουσιών που προκαλούν φλεγμονή στις αρθρώσεις.

Οι αναστολείς της COX-2 μπλοκάρουν την δημιουργία της με αποτέλεσμα την μείωση της φλεγμονής.
Η μακροχρόνια χρήση των μη-στεροειδών αντι-φλεγμονωδών φαρμάκων είναι δυνατόν να προκαλέσει προβλήματα στο στομάχι και στα νεφρά.

 

Γλουκοζαμίνη και χονδροϊτίνη
Η γλυκοζαμίνη και η θειική χονδροϊτίνη αποτελούν δυο παράγοντες που εμφανίζονται φυσιολογικά στο σώμα. Αυτοί οι παράγοντες είναι δυνατόν να συνταγογραφηθούν ως συμπλήρωμα με την μορφή χαπιού.

Η γλυκοζαμίνη διεγείρει το σχηματισμό και την επισκευή του αρθρικού χόνδρου, ενώ η θειική χονδροϊτίνη εμποδίζει τα άλλα ένζυμα του οργανισμού να διασπάσουν τα δομικά στοιχεία του αρθρικού χόνδρου.

Πολλοί πιστεύουν ότι η γλυκοζαμίνη και η χονδροϊτίνη έχουν αντιφλεγμονώδη δράση που βοηθά στην ανακούφιση του πόνου της οστεοαρθρίτιδας, με λιγότερες παρενέργειες από τα μη-στεροειδεί αντι-φλεγμονώδη.

Επιστημονικά δεν έχει αποδειχθεί αν στην πραγματικότητα επιβραδύνουν την εκφυλιστική διαδικασία ή βοηθούν στην αποκατάσταση του χόνδρου σε αρθριτικές αρθρώσεις.

 


 

 Ενέσεις στο ισχίο

Οι ενέσεις του ισχίου συνταγογραφούνται συχνά είτε για να βοηθήσουν στην επιβεβαίωση μιας διάγνωσης είτε ως θεραπευτική αγωγή. Αυτές μπορεί να είναι ενδοαρθρικές ή εξωαρθρικές και περιλαμβάνουν την έγχυση: 

 


 

 Ενδαρθρικές ενέσεις

Στις περισσότερες περιπτώσεις μια ένεσης με μέσα στην άρθρωση με τοπικό αναισθητικό σε συνδυασμό με ένα κορτικοστεροειδές πραγματοποιείται για διαγνωστικούς λόγους (για να επιβεβαιωθεί ότι τα συμπτώματα προέρχονται στην πραγματικότητα από το εσωτερικό της άρθρωσης).

Για παράδειγμα, εάν μια βλάβη του επιχειλίου χόνδρου είναι πραγματικά συμπτωματική, μια ένεση μέσα στην άρθρωση (όπου βρίσκεται ο επιχείλιος χόνδρος) θα οδηγήσει στην ανακούφιση του πόνου. Εάν το πρόβλημα προέρχεται από το εξωτερικό της άρθρωσης (δηλαδή από τη μέση ή τους μύες) ο πόνος δε θα επιλυθεί με μια ένεση εντός της άρθρωσης.

Στα αρχικά στάδια της αρθρίτιδας, όταν η θεραπεία με φάρμακα λήψης από το στόμα δεν επαρκεί, ο ασθενής μπορεί να δοκιμάσει τη θεραπεία των ενδοαρθρικών ενέσεων με υαλουρονικό οξύ (Hyaluronic acid) ή βιολογικούς παράγοντες (PRPs ή Stem Cells). Αν και αυτή δεν αποτελεί μία μόνιμη λύση, στα αρχικά στάδια μπορεί να προσφέρει ανακούφιση στον ασθενή για κάποιο χρονικό διάστημα.

Οι Ενδοαρθρικές ενέσεις είναι διαδικασία μίας ημέρας και έχει καλά αποτελέσματα εφόσον εφαρμόζεται από ειδικούς και έμπειρους ορθοπαιδικούς στο νοσοκομείο. Οι ενέσεις του ισχίου συνήθως πραγματοποιούται υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο. Η ακτινοσκόπηση χρησιμοποιείται για την πιο ακριβή καθοδήγηση, στόχευση και τοποθέτηση της βελόνας. Οι ενδοαρθρικές ενέσεις μερικές φορές γίνονται και υπό υπερηχογραφικό έλεγχο.

Η ανακούφιση του πόνου μετά από μια ένεση στην άρθρωση του ισχίου ποικίλλει από ασθενή σε ασθενή. Οι ασθενείς μπορεί να μην ανακουφισθούν άμεσα από τον πόνο ανάλογα με το αν η άρθρωση του ισχίου είναι η κύρια πηγή του πόνου του ασθενούς.

Ορισμένες φορές, ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται μούδιασμα, αδυναμία ή μια περίεργη αίσθηση στο πόδι που έγινε η έγχυση για μερικές ώρες μετά την ένεση. Κάποιοι ασθενείς μπορεί να παρατηρήσουν μια μικρή αύξηση του πόνου που διαρκεί για 1-2 ημέρες, πριν να αρχίσει να εξασθενεί. Στην περίπτωση αυτή συνιστάται ανάπαυση, πάγος και απλά παυσίπονα.

 


 

 Ενδαρθρικές ενέσεις

Ενέσεις στον λαγονοψοϊτη
Ο ψοΐτης μυς βρίσκεται έξω από την άρθρωση του ισχίου. Οι ενέσεις κορτικοστεροειδούς στον ψοϊτη πραγματοποιούνται υπό υπερηχογραφικό έλεγχο ή υπό καθοδήγηση στον αξονικό τομογράφο.

Αυτές οι ενέσεις συνταγογραφούνται για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση του συνδρόμου πρόσκρουσης του ψοϊτη στην κοτύλη. Ορισμένες φορές η ανακούφιση από τον πόνο μπορεί να είναι και μόνιμη. Σε άλλες περιπτώσεις όπου ο ψοϊτης προσκρούει σε ένα κακώς τοποθετημένο κοτυλιαίο εμφύτευμα η ένεση μπορεί να οδηγήσει στη διάγνωση αλλά όχι και στη μόνιμη ανακούφιση του πόνου.

Εάν η άρθρωση του ισχίου που εγχύθηκε είναι η πηγή του πόνου, ο ασθενής αρχίζει να παρατηρεί ανακούφιση από τον πόνο από τη δεύτερη έως την πέμπτη ημέρα μετά την ένεση. Εάν δεν υπάρχει βελτίωση μέσα σε δέκα ημέρες μετά την ένεση, τότε ο ασθενής είναι απίθανο να κερδίσει κάποια ανακούφιση από τον πόνο από την ένεση και περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις μπορεί να χρειαστούν για την ακριβή διάγνωση του πόνου στο ισχίο του ασθενούς

 

Ενέσεις για την τροχαντηρήτιδα
Μια ένεση στον ορογόνο θύλακο του μείζονα τροχαντήρα συνταγογραφείται για εκείνους που παρουσιάζουν κλινικά συμπτώματα τροχαντηρήτιδας. Η θεραπεία πρώτης γραμμής είναι η φυσικοθεραπεία και τα αντιφλεγμονώδη.

Εάν αυτή η θεραπεία δεν αποδώσει, μια ένεση κορτικοστεροειδούς ή PRPs στον ορογόνο θύλακο του μείζονα τροχαντήρα μπορεί να δώσει ανακούφιση από τα συμπτώματα. Αυτό το είδος της ένεσης είναι εύκολο να εκτελεστεί στο ιατρείο.